Inspiratie­bronnen

letters

Een vroege inspiratiebron was het boek Glass Engraving van David Peace, in de jaren ’80 eens geleend bij de openbare bibliotheek in Groningen, daarna uit het oog verloren (maar niet uit het hart), en uiteindelijk online gekocht. In het boek staan mooie voorbeelden en hij legt er zijn techniek uit. Hij werkte ook samen met anderen. Online is er te weinig van hem te vinden, en vaak slecht gefotografeerd, zelfs bij Kettle’s Yard. Dus als je nieuwsgierig bent moet je het boek hebben.

Keith Houston’s Shady Characters, over bijzondere leestekens, is boeiend, geestig en vlot geschreven. De fraaie brood- en kopletters zijn ontworpen door Sindre Bremnes van de Noorse letterstudio Monokrom. Keith beschrijft hoe ze speciaal op zijn verzoek nog enkele bijzondere tekens hebben toegevoegd, zoals de interrobang en het ironieteken. Inmiddels heeft Keith Houston ook boeken gepubliceerd over deze „schimmige karakters” en over Het Boek.

Tim Brooks zet zich in voor het behoud van het schrift van minderheden. Op zijn website, Endangered Alphabets, zijn voorbeelden te zien van Javaans, Inuit, Tibetaans, en vele andere alfabetten, prachtig in hout gesneden door hemzelf — hij is meubelmaker en schrijnwerker. Zijn Atlas of Endangered Alphabets is een website waarop bedreigde schriften in woord en beeld een plaats krijgen.

overig

Riek Smagge-Rouma (1926-2017), mijn moeder. Ze tekende, schilderde, en werkte in textiel, hout, klei en koper. In 2018 hebben we nog een expositie gegeven van haar werk.

Bij de grafische vormgevers die ik hoog heb zitten, hoort de vrije geest Irma Boom. Als je niet weet wie ze is, is er dit interview in de NRC (helaas achter een betaal­muur). De New York Times schreef over haar en haar bibliotheek. Haar eigen website maakt duidelijk dat ze in het fysieke universum werkt.

Kelli Anderson vertelt op haar blog over het ontstaan van een bijzondere huwelijks­invitatie. Dit vermakelijke verhaal laat zien dat ook papier niet alles is: the Handkermap.

John Boardley’s website I Love Typography gaat over vroege drukken en letterontwerp. Hij plaatste vroeger zelf regelmatig bijdragen, tegenwoordig worden er vooral lettertypes gepresenteerd.

In Museum Meermanno in Den Haag draait het om boeken. Er is ooit een expositie van miniatuur­boekjes geweest, maar een permanent onderdeel is de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een bibliotheek met boekenkasten, leestafel en al, maar dan extra small.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.