Het Universum wilde wat bij Buitenkunst (3)

Zitten in het groot

Met de derde opdracht mochten we ons echt gaan uitleven: maak een zit-ding voor meerdere personen. O, en het is misschien een goed idee om samen te werken. Nou, dat zou wat worden, met deze individualist…

Op de woensdagochtend had ik bedacht dat een groepsschommel wel leuk zou zijn. Weinig is immers zo fijn als schommelen en een beetje draaien. Het moest er wel één zijn waar je tegenover elkaar zit, dat is gezelliger. Ik stelde me een groot rond ding voor, dus de ophanging zou wel eens een probleem kunnen worden. En zoiets in je eentje bouwen zou zeker niet lukken. Maar o wonder, diezelfde middag bleken Jacky en Marijke ook te willen schommelen, en we vormden een team.

Jacky maakte wat modellen voor een mogelijke constructie, en daarna verlieten we de werktent om een locatie te zoeken. Recht voor ons stonden twee steigers van twee á drie meter hoog, maar Marijke en Jacky zagen de grote boom die zijn dikke takken over het grasveld uitstrekte. De vraag was natuurlijk wel of de boom een schommel met 20 personen (iedereen in onze workshop, pakweg anderhalve ton) kon dragen. En verder, hebben we materiaal voor een cirkel van 3 meter doorsnede?

De meester oordeelde donderdag dat de tak die wij op het oog hadden (40 of 50 cm dik) het wel aan moest kunnen, maar dat een ronde bank te veel materiaal zou kosten. Wij konden verder, in de regen, met een aangepast plan voor een driehoekige schommel. Marijke had gebasketbald, en wist een verzwaard stuk vliegertouw over de tak te mikken, zodat we konden bepalen hoe lang de afstand grond-tak-grond was: 16 meter. Hans kwam aanzetten met hijsbanden van 15 meter, met aan beide uiteinden een flinke lus. De lussen zouden aan beide zijden ongeveer een halve meter boven de grond hangen, een mooie hoogte voor een schommel.

… het Universum had het zo Bedoeld …

Ik vond ook nog oude vloerbalken van een meter of drie. Nadat drie balken op maat waren gezaagd, hebben we ze door de lussen gestoken en een proef-“ritje” gemaakt. Het was zo lekker, dit ging geweldig worden!

Marijke en Jacky, de echte hands-on-leden van het team, maakten de banken die we op het frame zouden schroeven. Voor het frame zaagde ik zes multiplex plaatjes die boven en onder de balkeinden moesten komen.

Onze workshop was op dat moment druk met drie grote projecten plus wat kleinere, dus we zaten elkaar af en toe wat in de weg, maar iedereen heeft uiteindelijk vóór vrijdag 16 uur zijn ding af gekregen. Onze schommel was een instant succes, maar er was verder ook veel moois: multifunctionele BK-hockers1 (trapeziumvormige zitblokken/kastdelen/decorstukken), een skippyballenzitding (zat lekker zacht), zitkoffers (minimale uitklapstoeltjes om op een harde bank te zetten), en nog meer. Hans was verguld met onze bezetenheid en proostte ons allen de hemel in.

Bank van Buitenkunst-hockers, skippyballeninstallatie, meditatiekrukje, en andere zitdingen
De kinderen vonden het geweldig!
… maar het is ook een romantisch plekje

De volgende ochtend (Jacky en Marijke waren al naar huis) vertelde een jongen dat ze er ’s avonds nog met zijn dertienen op hadden gezeten. Dat is nog eens eer van je werk!

We wisten natuurlijk niet of de schommel zou mogen blijven hangen. Het was een heerlijke attractie voor iedereen en een ideale “hangplek” voor de jongeren, maar de week na de onze had iemand het grasveld nodig voor een workshop, en dan hing hij misschien in de weg. Maar nee, ze hebben hem niet meteen weg gehaald. Ik dacht, met een beetje geluk blijft hij het hele seizoen, en wie weet komt hij volgend jaar zelfs terug, want hij is demontabel. Naast de bank zelf en de hijsbanden heb je enkel een basketballer nodig. Ik hoopte er het beste van.

Tot volgend jaar, Buitenkunst!

Helaas, een week later was de schommel toch weg. Nou ja, hij heeft mooi dienst gedaan en volgens mij hebben we “Think BIG” helemaal waar gemaakt!

  1. De BK-hocker is geïnspireerd door de Berliner Hocker, een kruk/stoel die in verschillende standen bezeten kan worden.
    ↩︎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.