Het Kerstverhaal van 2023

door Corrie Smagge

Pieter had me gevraagd om het Kerstverhaal van 2023 te schrijven.

Al vóór de verkiezingen maakten hij en ik ons ernstige zorgen over het politieke klimaat in Nederland. Op mijn verzoek schreef Pieter de situatieschets van het verhaal. Maar het lukte me maar niet met het verhaal te beginnen.

Ik besloot weer met NaNoWriMo mee te doen. En inderdaad, ik schreef een paar hoofdstukken.
En toen vloog op een avond het Kerstverhaal er in één keer uit. Ik had (bijna) alles erin zitten: een vader, een moeder, hun twee kinderen, vluchten voor het water, vegetarisch, gluten, homoseksualiteit – en sex vóór het huwelijk.
En passant wist ik onze kleinzoon Ezra er ook nog in te smokkelen. En ook nog een lichtpuntje aan het einde. Wat wil een mens nog meer?

Wat vooraf ging

Leusden, nabij Amersfoort, 2063

Na de dijkdoorbraken in februari zijn veel westerlingen naar het oosten gevlucht. Verder dan de grens met de Boerenrepubliek Nederland komen ze echter niet, doordat president Spoelstra de grens met het Koninkrijk der Nederlanden heeft gesloten: „Die westerlingen kunnen hun burgers best in hun eigen land opvangen.”
Ten zuidoosten van Amersfoort is op de locatie van het oude vliegveld een groot vluchtelingenkamp aangelegd met de naam Kamp Leusden. Het is niet de enige opvanglocatie, maar met 310.000 bewoners wel de grootste. Leusdenaren klagen over de stank bij zuidenwind, Amersfoorters over de toegenomen criminaliteit in hun stad.

Enya en haar jongere broertje Pamuk zijn met hun vader en moeder uit Durgerdam (bij Amsterdam) gevlucht voor het water.
Ze komen niet verder dan Kamp Leusden.
De vader van de twee kinderen is vegetarisch, de moeder heeft een glutenallergie. Maar daar houden ze in het kamp geen rekening mee.
De ouders worden ziek en ze worden afgevoerd, waarheen weten hun kinderen niet.
Ondertussen vervelen de kinderen zich in het kamp. Enya leert een erg leuke jongen kennen van de Boerenrepubliek, Boris. Omgang met mensen van ‘de andere kant’ is natuurlijk niet toegestaan, maar kinderen weten dat soort zaken altijd wel te omzeilen.
Ondertussen is er een homoseksuele jongen in het kamp, die getreiterd wordt met zijn geaardheid. Homoseksualiteit wordt ook niet geaccepteerd in Kamp Leusden.
Enya raakt zwanger van Boris, de jongen uit de Boerenrepubliek. Dat is een halsmisdaad. Daarom vertelt ze niet, wie de vader is.
Hieronder lees je, hoe het verder gaat.

En dan volgde Hoofdstuk 5, waarin een zekere Ezra een belangrijke rol speelt.

Materiaal
Resultaat (verzonden in enveloppen van kraftpapier)

De linosnede is gebaseerd op deze foto van interneringskamp Westerbork:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.