Iets goeds maak je niet alleen

De afgelopen drie maandagen heb ik deelgenomen aan een workshop waar je dat ook had: je bracht elkaar op ideeën.

Het gebeurde allemaal in het Grafisch Atelier Den Bosch, tijdens de „Alphabet Zine”-workshop van High on Type. We gingen samen alfabetten maken en een selectie daaruit zouden we opnemen in een magazine dat we op de Riso-printer afdrukten.

De jongens (sorry mannen) van High on Type hadden zelf al twee keer een Alphabet Zine uitgebracht, maar zij haalden lekker een paar nachten door, terwijl wij het in drie keer zes uur moesten doen. Een fijne uitdaging dus voor Hans Schuttenbeld, Ivo Brouwer en de twaalf deelnemers! Anyway…

Experiment

Maandag 16 september was om te experimenteren, samen regels bedenken waaraan een alfabet moest voldoen; het konden vormregels zijn, maar ook productieregels. Bijvoorbeeld 25−4 (een letter bestaat uit 5 x 5 vierkantjes waarvan je er 4 weghaalt om de lettervorm te krijgen), of meerdere gereedschappen per letter (ieder een ander gereedschap, en om de beurt een deel van een letter tekenen).

Het huiswerk was te bepalen met welk experiment je verder wilde gaan. Een van de deelnemers, Laura, had op de experimenteer­maandag wat letters uitgesneden en rechtop gebogen, en de volgende dag besloot ik (op mijn werk, bezig in Visual Basic) met dat idee aan de haal te gaan.

Test (3D)

23 september was voor mij uitwerkmaandag, maar voor de meesten ging het experimenteren (geheel terecht) gewoon door. Er werden zwerftochten ondernomen, en er werd onderling bewonderd.

Het uitwerken van mijn 3D-alfabet was ook een experiment, en ik kreeg mijn „outside the books”-achtige pagina die dag niet af. En de kalligrafische letterwolk die ik wilde maken stond in dunne lijntjes op papier, maar meer ook niet. Dat werd nogmaals huiswerk… Gelukkig was ik de enige niet.

Selectie (Rutgers werk)

Op 30 september hadden we teams gemaakt voor de productielijnen. De drukkers bij de Riso-printer werkten strak achter de layouters aan, en de drukvellen gingen daarna op de droogrekken van de zeefdrukkers.

Eigenlijk moeten vellen uit een Riso-printer een dag drogen voordat je ze aan de achterkant gaat bedrukken of er iets anders mee gaat doen, maar die tijd hadden we niet, dus we hoopten er maar het beste van. Over het geheel ging het goed; alleen de middenpagina, in twee kleuren bedrukt, heeft wat afgegeven.

Mijn pop-up-alfabet is aan de binnenkant van de omslag gekomen, op wat steviger papier. Er was er geen tijd meer om de pagina open te snijden, maar er staan gelukkig instructies bij.

Laura had een linosnede gemaakt die ze tijdens de productie op een leeg gelaten pagina afdrukte. Ook best wel outside the boox, vind ik, ik ben nieuwsgierig wat ze later allemaal gaat maken! Laura Ketting, nu nog vierdejaars, maar onthoud die naam.

Inkt (te veel)

We hebben drie dagen hard gewerkt (bijna 60 magazines van 40 pagina’s + omslag), en (te) weinig geouwehoerd. De workshop had een fijn Buitenkunst-achtig sfeertje, maar jammer genoeg zonder nazit. We hebben elk drie magazines mee naar huis genomen, en onze alfabetten hangen van 5 oktober tot 10 november 2019 in het Grafisch Atelier Den Bosch, hoe tof is dat?

Zines

Beste Alfazinisten, ik heb genoten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: