Troostvogel

2 november 2019 (Allerzielen)

Drs P. is het meest bekend vanwege liedjes met een fataal einde.* Sentiment was hem een doorn in het oog, en daarom was ik behoorlijk verrast toen ik op de website van Frank Verhallen Troostvogel tegenkwam. Hij heeft de tekst geschreven voor Herman van Veen, die het heeft uitgevoerd met kleinkunststudenten uit Tilburg.

Ik heb enige tijd rondgelopen met het idee om het te gebruiken op een kaartje, om te versturen in de herfst, of tegen het einde van de winter, wanneer het al zo lang zo donker is en je behoefte krijgt aan iets opwekkends. Maar ik kwam er niet uit. Moest ik een tekenaar opzoeken die een vogelschaduw boven een slapend kind voor me wilde tekenen? Ik zag wel wat voor me, maar ik ben geen echte tekenaar. De vogel moest niet al te mooi worden, maar wat haveloos en overwerkt; er valt immers meer dan genoeg te troosten in deze wereld. Uiteindelijk heb ik besloten dat er geen mooie tekening bij hoorde, en kon ik het kaartje toch in mijn eentje produceren. De vorm is gebaseerd op de pelikaan.

Een troostvogel
Aquarelpapier, bedrukt op de inkjetprinter en uitgescheurd
Een hele vlucht Troostvogels


Dit kaartje raakte bij veel mensen een snaar. Met dank aan Drs P.


* Bekende liedjes van Drs P. (Heinz Poltzer, 1919-2015):
Dodenrit („Troika hier, troika daar”)
Het trapportaal („De commensaal”)
De gezusters Karamazov („Tante Constance en tante Mathilde”)
Veerpont („Heen en weer”)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: