Love Is So Precious

14 februari 2018

Riposte (Weerwoord) is een gedicht van William Carlos Williams, een Puertoricaans-Amerikaanse schrijver en arts. Ik kwam het gedicht tegen op een muur in Leiden. Williams ergerde zich duidelijk aan de kleinburgerlijke instelling van veel van zijn landgenoten, en staat hier zijn mening met veel vuur (en spot) te verkopen.

Valentijn 2018 – voorzijde
bedrukt en gelamineerd krantenpapier

Valentijn 2018 – achterzijde
bedrukt en gelamineerd krantenpapier

Dit gedicht, waarin hij zo ironisch de marktkoopman uithangt, smeekte er gewoon om te worden uitgevoerd als krantenadvertentie. Het gaat om het medicijn Liefde, geproduceerd door William Carlos Williams. Achter op de advertentie moest een krantenartikel komen te staan, waarvoor mijn vriendin de tekst schreef, en natuurlijk de vertaling van het gedicht.

Dus iedereen kreeg een „uit te krant gescheurde” advertentie toegestuurd? Dat leek me net iets te flodderig. Daarom heb ik de advertenties onbereikbaar verpakt door ze te lamineren — zoals de standwerker in het gedicht zegt:

Liefde is zo kostbaar
mijn stadsmensen
dat’k ze als ik jullie was
achter slot en grendel zou bewaren
gelijk de lucht of de Atlantische Oceaan of
gelijk poëzie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: