Kwelder

Lang geleden (ergens in de jaren ’80) hebben Corrie en ik in Friesland een stuk van het Zevenwoudenpad gelopen. Afgezien van de eeuwige tegenwind en het gebrek aan lijnbussen op de zondag was het prachtig. We kwamen de provincie binnen langs de sluizen aan het Lauwersmeer, en Friesland heeft zich toen in mijn brein genesteld als de vlakste provincie van Nederland. (Ik moet bekennen dat ik Noord-Holland niet heb bewandeld.) Het gedicht „Buitendijks” van Fetze Pijlman op onze Plint-scheurkalender riep herinneringen op aan onze wandeltocht, en ik moest meteen ook denken aan enkele Fryske vrienden die dit wel zouden herkennen.

Er moest dus een kaart worden gemaakt waarin het karakter van Friesland (zoals ik het ervoer) recht werd gedaan. Eerst maar eens op zoek naar een beeld, foto’s van een Friese kwelder, misschien zelfs in de buurt van Harlingen (waar „mijn” Friezen thuis zijn). De verstilde foto’s van Andre Hospers (?) die ik vond …

Noorderleeg buitendijks 14 19 00 598000
Noorderleeg buitendijks 14 18 34 707000

… gingen vervolgens genadeloos onder het digitale mes (sorry Andreh123) om aan te sluiten bij Fetzes (en mijn) kubieke kilometers lucht. Om het beeld iets abstracter te maken gooide ik er een verfstructuurtje overheen. Hieronder van beide foto’s het totaalbeeld en een detail.

Noorderleeg buitendijks 14 19 00 598000 (bewerkt)
Noorderleeg buitendijks 14 18 34 707000 (bewerkt)

Uiteindelijk heb ik de onderste foto gekozen; de bovenste was nog steeds te vol, en de hardloper in het gedicht loopt buitendijks, dus waarom landinwaarts gekeken?

Het gedicht (uit Fetze Pijlmans bundel „Val”) plaatste ik onderaan de foto, de dichtregels achter elkaar, gescheiden door wat extra spaties, in de Futura, net zo strak als de Friese horizon. Omdat we geen enveloppen van 11 bij 82 cm hebben, mochten de gekwelde Noorderlingen het ontvangen gedicht (vier paneeltjes) zelf in elkaar haken.

In elkaar te haken paneeltjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: