Mama’s Wereld

Een wandelboekje

De familie van mijn vriendin pleegt jaarlijks rond de verjaardag van hun vader bijeen te komen voor een gezellige lunch voor broers, zussen en partners, georganiseerd door één van hen. Vorig jaar bedacht zus Maaike dat we ons maar eens rond 5 april moesten verzamelen. Dat was de verjaardag van hun moeder, die in 1920 te Amsterdam was geboren. Iemand anders stelde een stadswandeling voor langs plekken uit haar jonge jaren. Mijn zwager Theo wilde daar als verrassing een boekje bij maken; het moest een kleine brochure worden.

In het diepste geheim ging Theo met enkele anderen aan het werk: één van de zussen stortte zich samen met haar man op het archiefonderzoek, Theo zelf stippelde met zijn fotograferende echtgenoot een route uit in de Dapperbuurt en de Oosterparkwijk, en schreef de tekst voor het boekje. Het eerste resultaat leverde hij op 16 maart 2020 bij mij aan voor de uiteindelijke vormgeving. We wisten toen al dat de wandeling niet door zou gaan, want de eerste „intelligente” Corona-lockdown was al begonnen, dus zoals Theo schreef, „we hebben de tijd”.

In de loop van de maanden groeide Theo’s brochuretekst van 5 naar 7 naar 8 naar 10 pagina’s A4, en ontving ik daarnaast een honderdtal afbeeldingen uit fotoboeken, mappen en archieven. Eind 2020 was het materiaal wel compleet, en begon ik met het rangschikken van tekst en (overvloedig) beeldmateriaal. Het was de bedoeling dat het een zakboekje zou worden, maar de illustraties zorgden ervoor dat het niet kleiner werd dan A5. In de loop van de maand december ontstond zo een boekje dat met zijn 48 pagina’s nog nét een brochure kon heten.

Voor de opmaak koos ik vooroorlogse letters: Gill Sans voor de koppen en titels, Hollandsche Mediæval (Dutch Medieval van Canada Type) voor de tekst. Leuk maar niet geheel onverwacht detail: diverse documenten in het boekje (een diploma, bidprentjes) lijken ook in de Hollandsche Mediæval te zijn gezet.

De wandeling ging ook dit jaar niet door, wie weet in 2022…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: